Lake Tour Svitava

CroatianEnglishFrenchGermanItalianSpanish

Mogorjelo

Razvaline utvrđene rimske kasnoantičke vile na brežuljku Mogorjelo u Čapljini s pravom se ubrajaju u značajne spomenike rimskog doba u Bosni i Hercegovini (kulturno-povijesni spomenik nulte kategorije). Lokalitet je otkriven prilikom izgradnje željezničke pruge Sarajevo – Metković (Dubrovnik) 1885. godine, a od 1899. – 1903. iskopavana je pod nadzorom austrijskog arheologa Karla Patscha.

Najstariji nalazi vezuju se za villu rusticu (poljoprivredno imanje), koja je data jednom veteranu iz južne Italije, kao nagrada za uspješno vojevanje u Daciji (današnja Rumunjska), gdje se obavljala proizvodnja maslinova ulja, vina, žitarica i vrbova pruća.

Koncem 3. stoljeća imanje se proglašava državnim imanjem, tzv. dominium. U 4. stoljeću iz istočnih stepa se javljaju ratnička plemena, koja stalno napadaju Rimsko carstvo, a obzirom da je Mogorjelo bilo veliki snadbjevač hranom velikog rimskog grada Narone, stvara se potreba da se lokalitet utvrdi. Tako dolazi do izgradnje utvrde (castruma), koja je svojim pravokutnim oblikom s tri ulaza i jedanaest obrambenih kula davala sigurnost radnicima i vojnicima.

Zapadni Goti sa svojim vladarom Alarihom osvajaju i ruše Mogorjelo 401. – 403. godine. Na razvalinama utvrde u 5. stoljeću gradi se bazilika za pokrštavanje ilirskih plemena (dozvoljeno ispoljavanje kršćanstva u Rimskom carstvu). Posljednje rušenje izvršili su Slaveni u 7. stoljeću. Zahvaljujući konzervatorskim zahvatima iz 1903. godine i zasađivanjem mediteranskog rastlinja, Mogorjelo je postalo svojevrsno izletište, ne samo za mještane, već i za učeničke ekskurzije, goste sa Jadrana i mnogobrojne turiste.

Mogorjelo